برای انتخاب و خرید لیفتراک با سوخت مناسب باید نکات مختلفی را در نظر گرفت. به طور کلی لیفتراکها از نظر نوع سوخت شامل سه نوع لیفتراک دیزلی، ترکیبی و برقی هستند. پس بر اساس شرایط و نوع نیاز خود میتوان از بین این سه نوع لیفتراک گزینه مناسب را انتخاب کرد.
مهمترین نکته برای انتخاب یک لیفتراک با سوخت مناسب توجه به شرایط و ویژگیهای محیط کاری خود است. در ادامه مطلب در رابطه با ویژگیهای انواع لیفتراک بر اساس نوع سوخت و منبع تامین انرژی توضیحات بیشتری عنوان خواهد شد.
انواع سوخت لیفتراک
برای ارائه پاسخ مناسب به این سوال که چه نوع سوختی برای لیفتراک مناسبتر است؟ باید گفت که در حال حاضر سوختهای مختلفی برای انواع لیفتراک وجود دارد. به عبارت دیگر همه لیفتراکها دارای کاربرد و کارایی یکسانی هستند و برای جابجایی بار در جاهای مختلف به کار میروند. منتهی این دسته از ماشین آلات از جنبههای مختلفی با هم تفاوت دارند و یکی از تفاوتهای مهم بین انواع لیفتراک منبع انرژی و نوع سوخت آنها است.
بنابراین بر اساس نیاز و شرایط محل کار باید یک لیفتراک با منبع انرژی مناسب را انتخاب کرد. رایجترین منبع مورد استفاده لیفتراکها شامل بنزین و گاز مایع است. همچنین محبوبترین انواع لیفتراک گزینههایی هستند که انرژی مورد نیاز خود را با استفاده از گاز مایع آی سی تامین میکنند.
ناگفته نماند که انتخاب و استفاده از یک لیفتراک با سوخت مناسب تاثیر مستقیمی بر میزان بهرهوری کسب و کارهای مختلف دارد. همچنین یکی از نکات مهم خرید لیفتراک انتخاب یک دستگاه با سوخت مناسب است. به طور کلی انواع لیفتراک از نظر منبع انرژی و سوخت شامل موارد زیر است.
لیفتراک برقی
این دسته از ماشین آلات انرژی مورد نیاز خود را با استفاده از باتری قابل شارژ تامین میکنند. باید گفت که باتری لیفتراک جزو قطعات گران قیمت آن به شمار میرود و به همین دلیل گزینه مورد نیاز برای نگهداری این دسته از ماشین آلات نسبت به نمونههای مشابه بالاتر است.
البته در حالت کلی لیفتراک برقی در مقایسه با طول عمر خود هزینه نگهداری و تعمیر کمی دارد. همچنین لیفتراکهای برقی برخلاف لیفتراکهای دیزلی دوستدار محیط زیست بوده و استفاده از آنها با تولید آلایندههای مضر به همراه نیست. همچنین در مقایسه با دیگر موارد آرگونومی بهتری دارند و عملکرد بیصداتری را ارائه میدهند.
منتهی در مقایسه با دیگر انواع لیفتراک گرانتر بوده و فرایند سوخت گیری آنها زمان بر است. به نحوی که حداقل زمان لازم برای شارژ کامل باتری لیفتراک برقی ۸ ساعت است.
لیفتراک هیدروژنی
در لیفتراکهای هیدروژنی انرژی مورد نیاز به جای باتریهای سرب اسید سنتی از طریق سلول های سوختی هیدروژنی تامین می شود. در واقع با استفاده از لیفتراکهای هیدروژنی میتوان بسیاری معایب لیفتراکهای دیگر را پوشش داد. منتهی باید گفت که لیفتراکهای هیدروژنی قیمت بسیار بالایی دارند. در لیفتراکهای هیدروژنی انرژی مورد نیاز برای حرکت از طریق یک واکنش شیمیایی تامین میشود.
طی چند سال اخیر لیفتراکهای هیدروژنی محبوبیت بسیار بالایی پیدا کردهاند. زیرا این ماشینآلات دوستدار محیط زیست هستند و هزینه نگهداری بسیار پایینی دارند. در حال حاضر لیفتراکهای هیدروژنی در انواع مختلف نشسته، ایستاده و واکی تولید و عرضه میشوند. همچنین برخی از مدلهای آنها برای فضاهای تنگ و باریک به صورت اختصاصی بکار میروند.
همچنین مدت زمان لازم برای سوخت گیری آنها بسیار پایین بوده و پس از سوخت گیری در زمان طولانی تری میتوان از آنها استفاده کرد. به همین دلیل این دسته از محصولات بهرهوری بالایی دارند و در دماهای پایین میتوانند بدون نیاز به تعویض مکرر باتری، به صورت مداوم و پیوسته کار کنند.
لیفتراکهای احتراق داخلی
این دسته از لیفتراکها با انواع مختلف سوختهای فسیلی نظیر بنزین، گاز پروپان و گازوئیل کار میکنند. لیفتراکهای احتراق داخلی در مقایسه با دیگر انواع نام برده قیمت پایینتری دارند و هزینه اولیه مورد نیاز برای تامین آنها پایین است.
منتهی نسبت به دیگر موارد هزینه نگهداری و تعمیر بالاتری دارند. از این دسته لیفتراکها میتوان هم در فضاهای باز و هم در داخل استفاده کرد و به همین دلیل از آنها به عنوان لیفتراک همه کاره یاد میشود. البته ناگفته نماند که لیفتراکهای آی سی برای فضاهای داخلی خطرناک هستند. زیرا عملکرد آنها با انتشار گاز مونوکسید کربن به همراه است. از این رو در فضاهایی که فاقد سیستم تهویه متبوع هستند نباید از این دسته ماشین آلات استفاده کرد.
مدت زمان لازم برای سوخت گیری لیفتراکهای احتراق داخلی بسیار کوتاه بوده و فقط در عرض ۵ دقیقه میتوان مخزن سوخت آنها را پر کرد. این دسته از لیفتراکها انواع مختلفی دارند که در ادامه به آنها اشاره خواهد شد.
لیفتراک پروپان
از لیفتراکهای پروپان به عنوان گاز مایع یا ال پی جی نیز یاد میشود. این دسته از لیفتراکها انرژی مورد نیاز خود را با استفاده از گاز پروپان تامین میکنند. همچنین در مقایسه با لیفتراکهای گازوئیلی یا دیزل عملکرد بی سر و صداتری دارند. اما نسبت به لیفتراکهای هیدروژنی و الکتریکی صدای بیشتری ایجاد میکنند.
نوع لاستیک این دسته از ماشین آلات پنوماتیکی و بالشتکی است و از این رو هم برای عملیاتهای خارجی و هم داخلی مناسب هستند. مخزن این دسته از لیفتراکها را میتوان خیلی سریع عوض کرد و در عملیاتهایی که دسترسی به ایستگاه شارژ و شارژ مجدد لیفتراکهای الکتریکی امکانپذیر نیست، بهترین گزینه هستند.
همچنین در فضاهای باز برای انجام کارهای سخت عملکرد بسیار خوبی را ارائه میدهند و قابلیت استفاده در هر زمینی را دارند.
لیفتراک دیزلی
لیفتراکهای دیزلی در مقایسه با دیگر انواع دیزل کارکرد طولانیتری دارد و همچنین به موتورهایی با گشتاور بالا مجهز هستند. همچنین ظرفیت و شتاب بالایی دارند. از این رو برای استفاده جهت جابجایی بارهای سنگین بهترین گزینه محسوب میشود.
فرایند سوخت گیری این دسته از لیفتراکها نیز ساده و سریع است. منتهی عملکرد آنها با سر و صدای زیادی به همراه بوده و همچنین در حین کار آلایندههای زیادی را ایجاد میکنند. به همین دلیل برای فضاهای بسته و داخلی چندان مناسب نبوده و بیشتر در فضاهای باز استفاده میشوند. نوع لاستیک آنها نیز اغلب پنوماتیک است و جهت استفاده در پروژههای سخت موجود در فضای باز کارایی بسیار ایدهآلی دارند.
لیفتراک گازی
لیفتراکهای گازی نیز مصرف انرژی پایینی دارند. منتهی بر خلاف لیفتراکهای پروپان فاقد مخزن سوخت هستند. همچنین در مقایسه با گزینههای دیزلی قدرت بیشتری دارند و حتی سریعتر از آنها میتوانند حرکت کنند.
لیفتراکهای بنزینی
از لیفتراکهای بنزینی اغلب در انبارداری، ساخت و ساز و غیره استفاده میشود و برای جابجایی سریع بارهای سنگین بسیار موثر و کارآمد هستند. این دسته از لیفتراکها در مقایسه با لیفتراکهای برقی قیمت بالاتری دارند. همچنین نسبت به لیفتراکهای دیزلی دارای قدرت و سرعت کمتری هستند. از این رو برای استفاده در مناطقی که فاقد تهویه مناسب هستند، مضر بوده و سلامت کارگران موجود در آن فضا را به خطر میاندازند.
لیفتراکهای دوگانه سوز
منظور از لیفتراکهای دوگانه سوز گزینههایی هستند که سوخت مورد نیاز خود را از دو طریق پروپان و بنزین تامین میکنند. در واقع این دسته از لیفتراکها به هر دو سیستم سوخت بنزین و پروپان مجهز هستند و قابلیت کار با هر دو گزینه را دارند.
این دسته از ماشین آلات در ظرفیتها و سبکهای مختلفی تولید و عرضه میشوند و مدلهای مختلف آن برای استفاده در فضاهای خارجی و داخلی مناسب است. به همین دلیل با استفاده از آنها به راحتی میتوان شرایط جابجایی بار در پروژههای مختلف را مدیریت کرد. همچنین برای پروژههای که نیاز به انتخاب سوخت و انعطاف پذیری بالایی دارند انتخاب بهتر و موثرتری هستند.
لیفتراکهای دوگانه سوز زمان کار طولانی و سوخت کمی دارند و همچنین نسبت به لیفتراکهای بنزینی آلایندههای کمتری را تولید میکنند. به همین دلیل میتوان از آنها به عنوان یک گزینه سازگار با محیط زیست یاد کرد.
همچنین نسبت به لیفتراکهای بنزینی کمتر در معرض سایش و پارگی موتور قرار گرفته و طول عمر بالایی دارند. باید گفت که لیفتراکهای دوگانه سوز نسبت به لیفتراکهای بنزینی و معمولی گرانتر هستند و همچنین در مقایسه با لیفتراکهای بنزینی به تعمیر و نگهداری بیشتری نیاز دارند.
پیشنهاد مطالعه: چه نوع لیفتراکی برای کار من مناسب است؟
نکات مهم انتخاب لیفتراک با سوخت مناسب
در مباحث قبلی انواع لیفتراک از نظر سوخت به همراه ویژگی و مزایای آنها عنوان شد. با توجه به توضیحات ارائه شده باید گفت که هر کدام از لیفتراکهای موجود دارای مزایا و معایب خاص خود هستند. بنابراین برای انتخاب بهترین گزینه ابتدا باید نیاز پروژه را در نظر گرفت. همچنین باید به بودجه، میزان در دسترس بودن سوخت و نوع کاربرد لیفتراک توجه داشت.
به عنوان مثال از نظر ظرفیت وزنه برداری لیفتراکهای احتراق داخلی مخصوصاً لیفتراکهای دیزلی به دلیل برخورداری از ظرفیت بالا در مقایسه با دیگر موارد انتخاب بهتری هستند.
معمولاً لیفتراکهای احتراق داخلی برای مناطق مرطوب و لیفتراکهای برقی و هیدروژنی برای مناطق سرد عملکرد بهتری ارائه میدهند. همچنین برای زمینهای ناهموار و فضاهای بیرونی باز و بزرگ لیفتراکهای پنوماتیک دیزلی نسبت به دیگر موارد بهتر هستند.